2016. június 1., szerda

Badacsony mélyén

Volt szerencsém pár éve a badacsonyi borvidék löszös agyagos talaján otthagyni a lábnyomom. A badacsonyi déli lejtőkön sétálva élveztem többed magammal a napsütést, s hallgattam a pincészet tulajdonosának szavait. Aki bemutatóra invitálta a társaságot. Az olaszrizling szőlőtövek között sétálva már látszott, hogy ez a termőterület fő szőlőfajtája. A forró lankás lejtőkön körbenézve a táj szépsége az első, ami az embert elvarázsolta. Belegondolva a kitűnő mikroklíma és a párás hegyi levegő jó táptalaj, hogy Badacsony rangos minőségű borokat adjon az országnak.

Ideje volt megtapasztalni élesben is. Lent a pincében már hűs levegő várt és makulátlan tisztaság, amilyennek egy igazán patinás pincészetnek lennie kell. A hosszú ászokhordók között egy lopótökben szürkebarát fénye csillant meg az üvegen. Végre nem csak szóban hallottuk, hogy mit terem a badacsonyi borvidék. Sajttál és bor jobb nem is kell egy kis társas beszélgetéshez. A szürkebarát íze igazán különleges volt. Hiszen nem mindegy, hogy hol és milyen bor készül belőle. Az ide behozott pinot noir szőlővel rokonságban álló, honosított szőlőfajta lágy enyhén savas karakterét egy üde félédes íz kísérte. Ám ha az érés során a bogyója kissé vöröses színű, annak is láttuk az eredményét, hiszen kiváló minőségű rozé bor készül belőle.

Ezen felül megkóstoltuk a borvidék fő szőlőfajtájából az olaszrizlingből készült tiszta fehérbort. A badacsonyi termőterület, a bor érdekes íze mellett, a savas karakterét hozta az olaszrizling eme fajtájának. Ám ami igazán egyedivé teszi ezt a szőlőt, hogy az itteni olaszrizling a felvett bazalt ásványon át a legtöbb magnéziumot tartalmazza. Így megfelelő adagolással akár gyógyító borként is használható izomgörcsök esetén.

 Mindenképpen elmondható, hogy az embert a badacsonyi táj szépsége és finom bora könnyen rabul ejti. Egyik legjobb élménye volt ez a sok éves balatoni látogatásomnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése